TICHU ΟΔΗΓΙΕΣ
Tichu – Έξυπνο, διασκεδαστικό παιχνίδι με κάρτες. Ένα γρήγορο και έξυπνο παιχνίδι με 56 κάρτες, όπου προσπαθείτε να απαλλαγείτε από τις κάρτες σας αλλά και να μαζέψετε πόντους. Ο Δράκος, ο Φοίνικας, ο Σκύλος και το Majong περιμένουν να τα απελευθερώσεις για να “χτυπηθούν” σε μια νέα παρτίδα Tichu.
Η ΤΡΑΠΟΥΛΑ
Φανταστείτε μια τράπουλα 52 φύλλων όπως τις κανονικές, αλλά με άλλα σύμβολα. Αντί για κούπα, καρό, μπαστούνι και σπαθί υπάρχουν τα αστέρια, διαμάντια, σπαθιά και κάτι σαν παγόδες (ή δεντράκια, what ever).
Η διαφορά αυτής της τράπουλας είναι οι 4 επιλέον κάρτες που περιλαμβάνει οι οποίες είναι: ο Δράκος, ο Φοίνικας, το Mahjong και τα Σκυλάκια. Θα εξηγήσουμε παρακάτω τι κάνει η κάθε κάρτα.
ΠΩΣ ΠΑΙΖΕΤΑΙ ΤΟ ΠΑΙΓΝΙΔΙ
Αρχικά μοιράζονται 8 φύλλα σε κάθε παίκτη. Στη συνέχεια μοιράζονται και τα υπόλοιπα 6.
Στη συνέχεια κάθε παίκτης πρέπει να δώσει από ένα φύλλο σε κάθε παίκτη. Συνήθως δίνουμε τα “χειρότερά” μας φύλλα στους αντιπάλους, και κάποιο ?καλό? (αν όχι το καλύτερο, ανάλογα με την περίσταση) στο συμπαίκτη μας.
Προσοχή: Σε αυτή τη διαδικασία δε μιλάμε, δε ρίχνουμε υπονοούμενα, δε ζητάμε συγκεκριμένα φύλλα;
ΠΩΣ ΔΙΩΧΝΟΥΜΕ ΦΥΛΛΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΕΡΙ ΜΑΣ
Ο παίκτης που παίζει πρώτος μπορεί να διώξει φύλλα από το χέρι του με τους εξής τρόπους.
-Μονοφυλλία: Ρίχνω ένα οποιοδήποτε φύλλο στο τραπέζι. Ο επόμενος από μένα μπορεί να ρίξει ένα οποιοδήποτε φύλλο, αλλά υποχρεωτικά μεγαλύτερης δύναμης από το προηγούμενο (έριξα 2? Ο επόμενος μπορεί να ρίξει οποιοδήποτε φύλλο από 3 και πάνω).
-Ζευγάρι: Ρίχνω ένα οποιοδήποτε ζευγάρι ίδιων φύλλων στο τραπέζι. Ο επόμενος από μένα μπορεί να ρίξει ένα οποιοδήποτε ζευγάρι, αλλά υποχρεωτικά μεγαλύτερης δύναμης από το προηγούμενο (έριξα 5-5? Ο επόμενος μπορεί να ρίξει οποιοδήποτε ζευγάρι από 6-6 και πάνω).
-Ζευγάρια: Ρίχνω παραπάνω από ένα ζευγάρια ίδιων φύλλων στο τραπέζι. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι τα η δύναμη των αριθμών να αυξάνει κατα 1. Π.χ. μπορώ να ρίξω 5-5/6-6/7-7. Ο επόμενος παίκτης αν θέλει να με χτυπήσει θα πρέπει να ρίξει 3 ζευγάρια με το χαμηλότερο να είναι 6-6.
Κάπου εδώ θα τονίσω κάτι: Ό,τι παίζει ο πρώτος παίκτης, πρέπει να παίξουν κι οι υπόλοιποι. Παίζει μονοφυλλία στο τραπέζι; Όλοι παίζουμε μονοφυλλία. Δεν έχουμε φύλλο να ρίξουμε ή έχουμε φύλλο αλλά δεν θέλουμε να το ρίξουμε σε αυτό το γύρο; Πάμε ΠΑΣΟ;
Και συνεχίζω.
-Τρία ίδια φύλλα: Ρίχνω μια τριάδα ίδιων φύλλων στο τραπέζι. Ο επόμενος από μένα μπορεί να ρίξει οποιαδήποτε τριάδα ίδιων φύλλων, αλλά υποχρεωτικά μεγαλύτερης δύναμης από την προηγούμενη (έριξα J-J-J. Ο επόμενος μπορεί να ρίξει οποιαδήποτε τριάδα από Q-Q-Q και πάνω).
-Full: Ρίχνω 3 ίδια φύλλα + 2 ίδια φύλλα. Ο επόμενος από μένα μπορεί να ρίξει οποιδήποτε full αρκεί η τριάδα να είναι η μεγαλύτερη από την προηγούμενη (έριξα 2-2-2/Κ-Κ. Ο επόμενος μπορεί να ρίξει οποιοδήποτε Full από 3-3-3/Χ-Χ και πάνω).
-Κέντα: Ρίχνω μια σειρά φύλλων, ανεξαρτήτως χρώματος και σχήματος, η οποία πρέπει να έχει το λιγότερο 5 φύλλα. Ο επόμενος από μένα μπορεί να ρίξει οποιαδήποτε σειρά φύλλων αρκεί να είναι ισχυρότερη από την προηγούμενη, τουλάχιστον κατά 1 (έριξα 2-3-4-5-6. Ο επόμενος μπορεί να παίξει μια κέντα 5 φύλλων η οποία θα ξεκινάει από 3 και πάνω).